![]() |
Tweet |
Meclis Aritmetiği ve Anayasa Oylaması
Işıkbay, Türkiye’de Anayasa değişikliği için gerekli oylamayı gerçekleştirebilmek adına Meclis aritmetiğinin önemine dikkat çekti. "AK Parti 272, MHP 47, Hüdapar 4 vekil ile toplamda 323 vekil yapıyor. DEM 57 vekil var ancak ne yapacağı belli değil. Eğer DEM destek verirse, toplamda 323+57=380 oy eder ve Anayasa değişikliği için gerekli 360 oyu bulurlar. Ancak, bu durumda dahi referandum zorunlu olacak ve referandumdan red çıkma ihtimali çok yüksek" dedi.
Referandumdan Red Çıkarsa Ne Olur?
Işıkbay, Anayasa değişikliği sürecinde yaşanabilecek en kötü senaryoyu da gözler önüne serdi. "Eğer referandumdan red çıkarsa, Cumhur İttifakı büyük bir yenilgi almış olur ve bu durumda erken seçim kaçınılmaz olur. Bu da Cumhur İttifakı için büyük bir siyasi kayıp anlamına gelir. İktidar, bu kadar büyük bir riske neden giriyor?" diye konuştu.
Ekonomi Öncelikli Olmalı
Işıkbay, Türkiye’nin öncelikli sorununun ekonomi olduğunu belirterek, Anayasa değişikliği sürecinin ertelenmesi gerektiğini savundu: "Zaten güçlü bir iktidarınız var, her istediğinizi yapabiliyorsunuz. Durup dururken neden kendinizi zora sokuyorsunuz? Ekonomiyi düşünün, enflasyonla savaşın. Anayasa bir kenarda dursun, millete de size de zararı yok. Seçimi sağlıklı bir şekilde geçirin, sonra Anayasa için daha geniş bir mutabakat sağlandığında bu adımı atabilirsiniz."
Gerilim ve Huzursuzluk Riski
Işıkbay, Anayasa değişikliği sürecinin ülke içinde gerilime ve huzursuzluğa yol açacağını belirterek, "Bu işin peşinden gitmek iktidar için büyük bir problem olabilir. Toplumda gerilim yaratılır, insanlar huzursuz olur. Bu işi buzdolabına koymak herkesin yararına olacaktır" şeklinde konuştu.